Zoeken in deze blog

woensdag 5 mei 2010

Glitterazzi & EBAY : How To


Je bent er vast wel eens opgeweest: ebay, de grootste online vlooienmarkt/warenhuis ter wereld. Wij van Glitterazzi zijn fervente ebayers. Dit omdat zoveel beautyproducten die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, op ebay gewoon te koop zijn voor een aangenaam prijsje. Maar hoe 'winkel' je nou veilig op ebay? Er zitten immers een hoop gevaren aan voor de naieve/onervaren consument! Glitterazzi legt het je uit!


1. Bedenk ten eerste goed waar je naar op zoek bent. Dit klinkt logisch maar het is toch belangrijk om aan te halen omdat gerichter zoeken helpt de verschillende aanbieders te vergelijken op een aantal aspecten. Bovendien loop je zo minder risico om iets te kopen waar je eigenlijk niet op zat te wachten.


2. Bekijk het product op de officiele site van de producent. Dit helpt je als het om het bepalen van de 'authenticiteit'. Stel ik ben op zoek naar een lipglass van MAC (yeah.. wat anders), dan bekijk ik op maccosmetics.com de specifieke kenmerken zoals 'aantal gram inhoud', 'exacte spelling van de naam', welke 'dingen' er op de verpakking horen te staan etc. Het komt namelijk voor dat verkopers je een 'sample' verkopen voor de volle mep = en dat willen we NIET. Neppe merk make-up komt ook veel meer voor dan je denkt (in het geval van MAC zijn dit kwasten en pigments).


3. Vergelijk aanbieders van je gezochte product. Hoe lang zijn ze al actief op ebay? Hoeveel transacties hebben ze al gedaan? Als het even kan, koop dan bij een zogenaamde 'top rated seller' (die met het lintje naast hun naam), ze zijn wellicht een tikje duurder, maar dan weet je dat het most of the time veilig is. Kijk ook niet alleen naar de feedbackscore , maar bekijk vooral welke feedback ze krijgen. Staan er bijvoorbeeld negatieve comments als: 'It took the seller 24 hours to respond to my email' dan is het gewoon een zeurderige Amerikaan. Staan er echter tal van comments zoals: 'Fake products' of 'Product broken at arrival' dan moet je je wellicht bedenken.
Vergelijk ook hoe lang een product wordt aangeboden, dit klinkt wellicht raar maar als een product een doorlooptijd heeft van 1 dag dan is het verdacht. Waarom zou een verkoper een product maar 1 dag veilen? Dat riekt vaak naar 'heling' (lees: ik heb een neef die een vrachtwagen heeft waar dingen zijn afgevallen').


4. Stel vragen aan de verkoper als je daar behoefte aan hebt. Vraag de verkoper bijvoorbeeld of hij verzendkosten combineert voor meerdere producten, hoe hij zijn producten verscheept etc etc. Als de verkoper dan pas na een week reageert = wegwezen. Wil de verkoper dingen 'afhandelen buiten ebay' = wegwezen.


5. Lees goed de voorwaarden van de verkoper. Misschien verstuurt de verkoper helemaal niet naar Europa of heeft hij een no-return policy. Laat je ook niet intimideren door verkopers die een perfecte feedbackscore eisen van hun kopers na transactie (omdat ze anders failliet gaan ofzo), wat perfect is bepalen we nog altijd zelf! Bovendien voorkomt het goed lezen van de voorwaardes lezen  teleurstellingen en miscommunicaties!


6. Als iets te goed is om waar te zijn dan is het dat waarschijnlijk ook. Ja dames, hoe hard het ook is: er bestaan geen echte Louis Vuitton tassen die 25 euro kosten (tenzij gestolen) en MAC maakt ook geen 80 delige kwastenset van ponyhaar voor 12 euro.


7. Maak een paypal-account aan om de betalingen af te handelen. Met een paypal account sta je als consument iets sterker in je schoenen. De kans dat je je geld terugkrijgt na een louche transactie wordt zo vergroot. Kijk op http://www.paypal.nl/ voor meer informatie.


Happy shopping ladies!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten